Kaj je alergijska reakcija

Alergija pomeni preobčutljivost, ki jo bolnik izzove pri stiku z določenim alergenom. V telo lahko te vstopijo preko:
– dihal (pelodi, plesni, perje, iztrebki žuželk)
– prebavil (sadje, jajca, začimbe, oreščki, raki, školjke)
– kože (piki žuželk, zdravila, direkten kontakt)
– stik s sluznico

Nujna stanja ponavadi nastanejo od nekaj sekund do nekaj minut po stiku z alergenom in imajo različne pojavne oblike – od blagih, nenevarnih simptomov (srbečica, rdečica, …) do tako hudih, da povzročijo smrt bolnika v nekaj minutah. Nogometaše najbvečkrat prizadanejo alergije na cvetni prah, ter alergije na solkot posledica potenja v športnih obuvalih.

Oblike alergij:
1. Alergijski rinitis: kihanje, voden izcedek iz nosu, solzenje, ščemenje sluznic nostu, ust in žrela
2. Poslabšanje astme: pri bolnikih, ki so astmatiki. Stanje se lahko poslabšuje v nekaj dneh ali v nekaj minutah. Bolnika duši, diha piskajoče in hitrejše, dražeče kašlja, srčni utrip je lahko pospešen. Simptomi so izrazitejši ponoči.
3. Koprivnica (urtikarija) imenujemo pojav kožnih izpuščajev značilnega izgleda. V nekaj minutah nastanejo pordele oz. rdeče obrobljene lise, velike od nekaj mm do nekaj cm kjerkoli na telesu, najpogosteje na rokah, nogah in obrazu. Dvignjene so nad raven kože, močno srbijo. Če alergen umaknemo, običajno izpuščaji po nekaj urah izginejo.
4. Angioedem (Angio – žilje, – Edem – oteklina) je pravzaprav podoben pojav kot koprivnica, le da nastane v globljih plasteh kože. Ravno tako nastane oteklina, ki pa zaradi svoje globlje lege ni tako ostro omejena in ne srbi. Najpogosteje je oteklina vidna okoli oči in na ustnicah. Kadar zajame sluznico zgornjih dihal, lahko povzroči dihalno stisko ali celo zadušitev.
5. Anafilaksija je takojšna preobčutljivostna reakcija, ki zajame celotno telo. Je splošno stanje, ki resno ogroža pacientovo življenje. Reagira burno, odzviv nastane že nekaj minut po stiku z alergenom. Anafilaktično reakcijo delimo jo na 4 stopnje, glede na burnost in obseg prizadetosti:
– Stopnja I: srbenje kože, nemir, hirejši srčni utrip, rinitis, koprivnica
– Stopnja II: enako kot prej, le da pacient lahko diha oteženo, ima vrtoglavico, bruhanje, drisko, bolečine v trebuhu
– Stopnja III: enako kot prvi dve stopnji, piskanje, hripav govor, koža je topla, pordela (pazi, možnost nastanka šoka!)
– Stopnja IV: enako kot prve tri stopnje, le da je prisotna še možnost distribucijskega šoka + motena zavest, nezavedni krči

PRVA POMOČ

Pri bolnikih, ki so že kdaj poprej doživeli anafilaksijo, vsekakor ne čakajmo na poslabšanje. Ti bolniki morajo ob stiku z alergenom takoj dobiti njihovo potrebno medikacijo, katero jim je predpisal zdravnik.Ta zdravila ponavadi so:
– Medrol 64 mg + Flonidan, Claritine ali pa Letizen, Zytrec 2X10 mg oz. Aerius 2X5 mg oz. Telfast 2X180 mg.
– Avtoinjektorji: Epi – Pen, Fast – Jet, s katerimi si bolnik vbrizga adrenalin v mišico

Pri bolnikih z astmo je pri hitrih poslabšanjih bolezni prva pomoč bronhodilatator v prišilu (Ventolin, Berotec, Berodual). Pri zelo hudih hitrih poslabšanjih astme naj se ne bojimo dati prevelikega odmerka razpršila, vpihnemo lahko tudi do 10 – 20 vpihov pršila. Kadar ne zadostuje, lahko tak odmerek ponovimo po 10 – 20 minutah.

Pik žuželke je pri človeku z znano alergijo lahko zanj usoden. Med čakanjem na reševalce je smiselno odstraniti želo, če ostane le ta v koži. Pri tem opravilu moramo biti previdni, da ne stisnemo za mešiček in s tem iztisnemo preostanek strupa v telo, čimer povečamo koncentracijo alergena v telesu in tako lahko zelo poslabšamo stanje.Na mesto pika damo nato mrzli obkladek, ker s tem upočasnimo absorpcijo alergena in

Pri alergenih iz prehrane je potrebno vedeti, da se lahko alergična rekcija pojavi nekaj min. do nekaj dni po zaužitju alergena,saj le ta ostaja v črevesju.

Kategorije: Zdravje