80 let NK Železničarja (1927 – 2007)

Nogomet spada med tiste športne panoge, ki so že od samega začetka uživale v Mariboru največo popularnost. Nogomet je bil več ali manj vsa leta osrednja panoga, vse od njegove ustanovitve naprej.

NK Železničar je bil ustanovljen leta 1927. Svojo prvo uradno tekmo za sprejem v Nogometno zvezo je moštvo odigralo 7. avgusta 1927 z Merkurjem iz Ljubljane in zmagalo s 5:1.

V letu 1930 je SK Železničar zavzel na prvenstveni lestvici Dravske banovine častno drugo mesto in dosegel nekaj lepih zmag zlasti proti avstrijskim klubom.

Leta 1933 je bilo še posebej uspešno za naš klub. Tega leta je SK Železničar  postal jugoslovanski prvak Železničarskih klubov Jugoslavije. V odločilni tekmi je moštvo premagalo ŽAK Subotica.
Po osmih letih delovanja kluba so člani društva zgradili nov stadion ob Tržaški cesti. Stadion je bil svečano predan namenu 8. septembra 1935. Ob otvoritvi stadiona je ekipa železničarja slavila pomembne zmage nad takratnik prvakom Slovenije ASK Primorje, proti ekipi SK Ilirije iz Ljubljane ter proti HAŠKU iz Zagreba.
Istega leta je klub ustanovil tudi svojo nogometno šolo, v katero je bilo vključenih 70 mladincev.

Leta 1940 je NK Železničar postal prvak Slovenije.

Po drugi svetovni vojni se je igranje nogometa v NK železničar nadaljevalo.
A1e v letu 1946 se klub poteguje za prestop v višje tekmovanje. zaradi slabše razlike v zadetkih se klubu tega leta ni uspelo uvrstiti v Prvo ligo.

Po letu 1948 nogometaši v prvenstvenih tekmovanji niso beleA3ili vidnejših uspehov. 

Leta 1960 NK železničar osvojil prvo mesto v slovenski ligi in si pridobilo pravico do nastopa v drugi zvezni ligi.

Kategorije: Zanimivosti